DOMOWA ZERÓWKA 7 MAJA
Temat dnia: Regiony Polski.
Regionalne zespoły pieśni i tańca.
1. „Stroje regionalne”.
Rodzic prezentuje różne stroje regionalne na https://polalech.pl/
Rodzic informuje, że dawniej w takich strojach chodzili głównie mieszkańcy wsi. Ubierali się w nie na różne uroczystości. Kobiety szyły stroje, haftowały wzory i robiły koronki. Zwraca uwagę na dodatki: czepce, wianki, chusty itp. Aktualnie najczęściej w takich strojach występują tancerze i śpiewacy, którzy zajmują się popularyzowaniem dawnych ludowych piosenek i tańców. To dzięki nim możemy zobaczyć stroje ludowe i taniec oraz usłyszeć ludową muzykę. Najbardziej znanymi polskimi zespołami ludowymi są: zespół „Mazowsze” i zespół „Śląsk”.
2.Prezentowanie dziecku fragmentów wybranych tańców ludowych np. oberek, kujawiak, zbójnicki.
3.Oglądanie strojów ludowych, dopasowywanie brakujących elementów haftu. (Karty Pracy s. 34)
II. Z. czego słyną rejony Polski – pogadanka.
1. „Gwara”.
Rodzic pyta dzieci: w jakim języku mówimy? (dzieci odpowiadają). Wyjaśnia dzieciom, że mieszkamy w Polsce i mówimy po polsku. Podstawowym i obowiązującym językiem w naszym kraju jest język polski i dlatego wszystkie dzieci uczą się go w polskich szkołach. Języków obcych, np. angielskiego, niemieckiego, francuskiego, dzieci uczą się dodatkowo.
W różnych regionach naszego kraju wiele dzieci w domach mówi piękną gwarą, czyli rozmawia w charakterystyczny sposób dla danego regionu. W przedszkolu lub szkole dzieci mówią po polsku, bo gwara jest trudna i można się jej nauczyć jedynie od rodziców, a nie wszyscy rodzice znają gwarę. Rodzic podaje przykłady nazw w gwarach: niektórzy mówią „idziemy na dwór”, niektórzy – „idziemy na pole”, a obydwa stwierdzenia oznaczają to samo – wychodzimy na podwórko. Na Śląsku na dziecko mówi się „bajtel”, na rodziców „łojcowie”, po góralsku ugotować to „uwarzyć”, a po kaszubsku „gzel” to osa. Także na niektóre produkty mówi się inaczej, np. na kartofle mówimy w niektórych rejonach ziemniaki, a w innych pyry.
https://www.youtube.com/watch?v=4CVNx_9IRZ4 piosenka po kaszubsku
https://www.youtube.com/watch?v=3AfiMmvQccU 10 słów w gwarze góralskiej
2. „Kuchnia regionalna”
Rodzic przybliża dzieciom specyfikę regionów Polski, ze zwróceniem szczególnej uwagi na region, z którego pochodzą oraz innych regionów, które zasłynęły w całym kraju i poza jego granicami. Kuchnia regionalna: rozmowa z dziećmi na temat potraw i ich nazw charakterystycznych dla danego rejonu Polski. Informuje, że niektóre potrawy tak bardzo smakują wszystkim, że przyjmują nazwę rejonu, z którego pochodzą, np. kluski śląskie – dzieci wypowiadają się, czy je jadły, czy im smakują. Opowiada, że wielu Polaków lubi kiełbasę, robi się ją w Polsce od dawien dawna. W wielu regionach ludzie tak się wprawili w robieniu kiełbas, że przyjęły one ich nazwy, np.: kiełbasa krakowska, żywiecka, podwawelska, śląska. Ze względu na charakterystyczny wygląd oraz smak popularne są w całym kraju, pochodzące z różnych regionów Polski sery (oscypek z gór, ser podlaski), chleby, ciasta (rogale Marcińskie z Poznania) i wiele innych potraw.
Ćwiczenia dodatkowe- Karty pracy str. 6 i 7
Miłego dnia